Radomsko. Aktualności i informacje lokalne z miasta i powiatu. Dziś Światowy Dzień Pizzy! - INFO BAI
bai
info bai
katalog bai
gielda bai
Bai Andrzej Kurzawa
 
Poniedziałek, 23 października 2017
Wybierz miasto na mapie
Dziś Światowy Dzień Pizzy!
Data dodania: 2015-02-09 13:10:58
Dziś Światowy Dzień Pizzy!
Czy jest wśród Nas ktoś, kto nie lubi pizzy? Temu włoskiemu przysmakowi nie sposób jest się oprzeć! Dziś obchodzony jest Światowy Dzień Pizzy, dlatego smakosze: Dzień Święty trzeba święcić! Mamy dla Was kilka przepisów!

Pizza Margherita
Z sosem pomidorowym i tartym serem mozzarella. Ciasto można zrobić z podwójnej porcji i kilka pizzy zrobić z innymi ulubionymi dodatkami.

Składniki, 3 pizze o średnicy około 23 cm:
Ciasto:
• 15 g świeżych drożdży lub 7 g suchych
• 150 ml ciepłej wody
• 1/2 łyżeczki cukru
• 250 g mąki pszennej
• 1 pełna łyżeczka soli
• 1 łyżka oliwy z oliwek

Sos pomidorowy i dodatki:
• 1 puszka pomidorów bez skórek w sosie pomidorowym (najlepsze CIRIO)
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• sól, pieprz, 1 łyżeczka cukru, 1/2 łyżeczki suszonego oregano
• 2 białe kulki mozzarelli
• 1/2 pęczka świeżej bazylii

Przygotowanie:
Ciasto: Drożdże wymieszać w kubku z ciepłą wodą, dodać cukier i 2 łyżeczki mąki. Odstawić na około 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać do miski, dodać sól, rozczyn drożdży, oliwę. Wyrabiać ciasto przez około 15 minut (można mikserem z końcówką - hak). Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1 i 1/2 godziny.
Sos pomidorowy: Pomidory z puszki zagotować w rondelku razem z oliwą, solą, pieprzem, oregano oraz cukrem. Zmiksować lub rozdrobnić widelcem a następnie gotować przez około 15 minut pod przykryciem.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części, każdą część rozpłaszczyć na dnie blaszki (tortownicy) posmarowanej oliwą, o średnicy około 23 cm. Odstawić na około 1/2 godziny do podrośnięcia w ciepłe miejsce bez przeciągów, pod przykryciem ze ściereczki. Nagrzać piekarnik do maksymalnej temperatury 250℃.
Podrośnięte ciasto na pizze posmarować sosem pomidorowym rysując okręgi (może pozostać około połowa sosu do wykorzystania innym razem). Posypać tartym serem. Włożyć pierwszą pizzę do piekarnika (lub dwie na raz na jednym poziomie piekarnika jeśli się zmieszczą). Blaszki z pizzą stawiać na kratkę piekarnika ustawioną w środkowej jego części.
Piec przez około 9 - 10 minut, aż boki pizzy lekko się zarumienią a spód będzie upieczony i chrupiący. Wyjąć pizzę z piekarnika i posypać listkami bazylii.

Aby ser na pizzy był miękki i ciągnący można piec pizzę posypując połową sera, resztę dać pod koniec pieczenia.
Jeśli dajemy na pizzę szynkę - przykrywamy nią ser na pizzy i pieczemy jak w przepisie - dając ser na samym początku, na koniec już go nie dodając.

Pizza "hiszpańska" - z szynką serrano, chorizo i chili z sosem pomidorowym i mozzarellą
Pizzę na cienkim cieście można piec na rozgrzanym kamieniu lub na dużej blaszce z wyposażenia piekarnika. Aby delikatna szynka serrano za bardzo się nie zrumieniła, kładziemy ją pod koniec pieczenia, to samo robimy z połową mozzarelli.

Składniki, 5 pizzy o średnicy około 20-25 cm:

Ciasto:

• 300 g mąki pszennej np. chlebowej, uniwersalnej lub luksusowej + 3 łyżki do rozczynu
• 100 g mąki pszennej krupczatki + do podsypania
• 1 łyżeczka soli
• 250 ml wody
• 40 g świeżych drożdży
• 1 łyżeczka cukru
• 2 łyżki oliwy

Dodatki:
• sos pomidorowy np. z tego przepisu
• 250 g (2 kulki) mozzarelli
• 100 g suszonej szynki serrano (np. paczkowanej)
• 100 g kiełbaski chorizo, pokrojonej na plasterki (np.
. paczkowanej)
• posiekana chili
• rukola


Przygotowanie:
Obydwie mąki przesiać do dużej miski dodać sól, wymieszać. Podgrzać wodę w misce lub dużym kubku (ma być bardzo ciepła, ale nie może być gorąca). Dodać drożdże, cukier i 3 łyżki mąki. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na około 10-15 minut.*
Do miski z mąką wlewać rozczyn z drożdży i jednocześnie mieszać drewnianą łyżką. Dodać oliwę i zagnieść ciasto dłońmi formując kulę. Wyłożyć ciasto na stolnicę i wyrabiać je dłońmi przez około 10 minut, aż będzie gładkie, elastyczne oraz miękkie. Ciasto włożyć do miski, miskę przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (np. w pobliże grzejnika) na około 1 godzinę. Ciasto powinno trzykrotnie zwiększyć swoją objętość.
W międzyczasie przygotować sos pomidorowy i inne dodatki: mozzarellę zetrzeć na tarce i doprawić ją solą, szynkę wyjąć z opakowania, kiełbaskę i chili pokroić na plasterki (jeśli pizza ma być łagodniejsza, chili oczyścić z pestek).
W połowie czasu wyrastania pizzy zacząć nagrzewać piekarnik do maksymalnej temperatury, np. 250 stopni. Jednocześnie nagrzewać kamień do pieczenia pizzy lub blachę (kamień musi się nagrzewać przez minimum pół godziny w gorącym piekarniku, blacha przez 15 minut).
Wyjąć ciasto na stolnicę i powygniatać przez 1-2 minuty. Podzielić na 5 części i włożyć je z powrotem do miski. Rozwałkować pierwszy placek (w razie potrzeby można podsypać mąką krupczatką). Placek odłożyć na deskę oprószoną mąką krupczatką lub na drewnianą łopatę do zsuwania pizzy. Sprawdzić czy placek swobodnie przesuwa się po łopatce. Zsuwać ciasto na kamień lub blaszkę i układać składniki (w ilościach wymienionych w punkcie poniżej) przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Możemy też ułożyć składniki na placku położonym na desce i zsuwać całą pizzę razem z dodatkami.
Rozsmarować 3 łyżki sosu pomidorowego, rozłożyć 2 łyżki tartej mozzarelli i kilka plasterków chorizo oraz chili. Pizzę piec przez około 10 - 12 minut lub do czasu aż boki i spód będą lekko zrumienione. Na 2 minuty przed końcem pieczenia położyć na wierzchu 2 plasterki szynki serrano oraz 3 dodatkowe łyżki mozzarelli. Pizzę podważyć drewnianą łopatką i przenieść na deskę do krojenia. Pokroić na porcje, posypać rukolą i podawać. Powtórzyć z resztą ciasta. Czytaj więcej w BLOGU.


* Po tym czasie rozczyn powinien się spienić - na powierzchni powinna zebrać się gruba warstwa piany. Jeśli się tak nie stanie, najlepiej przygotować nowy rozczyn, z nowych drożdży, być może woda była za gorąca lub za zimna. Aby woda nie ostygła, naczynie z rozczynem można wstawić do garnka z bardzo ciepłą wodą.

Pizza z mozzarellą, pomidorkami, rukolą i szynką parmeńską
Najlepsza pizza. Najlepsze ciasto i idealny zestaw składników na wierzch pizzy.
Przepis na jedną dużą pizzę lub dwie mniejsze.

Ciasto:
• 250 g mąki pszennej
• 150 ml ciepłej wody
• 15 g świeżych drożdży lub 7 g suchych instant
• 1 pełna łyżeczka soli
• pół łyżeczki cukru
• 1 łyżka oliwy z oliwek

Sos pomidorowy:

• 1/2 puszki pomidorów w sosie pomidorowym
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• suszone oregano
• sól, pieprz, cukier



Dodatki:
1 kulka białej mozzarelli
6 plasterków cienko pokrojonej szynki parmeńskiej*
20 czarnych oliwek
20 pomidorków koktajlowych
2 duże garście rukoli
pęczek świeżej bazylii


* uwaga: jeśli jest to szynka paczkowana (po 100 g) dodajemy ją na koniec pieczenia pizzy. Jeśli jest to szynka cięta z kawałka, grubsza, z większą ilością tłuszczu i przerostów, możemy ją od razu położyć na pizzy i piec razem z innymi składnikami od samego początku.

Wykonanie:
Drożdże rozpuszczam w 60 ml ciepłej wody, dodaję cukier i 3 łyżki mąki. Odstawiam na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mąkę przesiewam do miski, mieszam z solą. Wlewam wyrośnięte drożdże, oliwę oraz resztę ciepłej wody. Wyrabiam ciasto przez 10-15 minut aż będzie elastyczne i gładkie. Przykrywam ściereczką i odstawiam na 1 i 1/2 do 2 godzin do wyrośnięcia.
Zagotowuję pomidory wraz z oliwą, doprawiam solą, odrobiną cukru, suszonym oregano i pieprzem, gotuję na wolnym ogniu przez 10 minut.
Wyrośnięte ciasto dzielę na 2 części, obsypuję mąką, rozwałkowuję na placki. Kładę je na posmarowanych oliwą blachach, odstawiam na 1/2 godziny do podrośnięcia.
Na pół godziny przed pieczeniem pizzy piekarnik nagrzewam do maksymalnej temperatury, 250℃.

Podrośnięte pizze smaruję sosem pomidorowym, rysując okręgi, posypuję suszonym oregano, układam plasterki mozzarelli, połowę pomidorków (oraz szynkę parmeńską jeśli jest grubo pokrojona, po 3 plasterki).

Pizze piekę w górnej części piekarnika, przez 10 - 12 minut.
Zaraz po wyjęciu z piekarnika, w środkowej części każdej pizzy układam po 3 plasterki szynki parmeńskiej (jeśli użyliśmy cienko pokrojonej, paczkowanej). Na całości rozkładam oliwki, rukolę i resztę świeżych pomidorków. Posypuję listkami świeżej bazylii oraz gruboziarnistą solą morską.

A.K./Kwestia Smaku
Tagi: Dziś Światowy Dzień Pizzy, Światowy Dzień Pizzy,
Stok Góra Kamieńsk Rolety Radomsko Aldi Koncentraty spożywcze doradztwo, szkolenia BHP
go to top